Kunstkennis mailing lijst:

Vul hier uw E-mail in:


Adverteren via Kliks.nl

Basiliek San Zeno

Een van de meest belanghebbende Romaanse kerken van ItaliŽ, de basiliek San Zeno, is opgericht op het graf van de beschermheilige van Verona met een bijdrage, zoals dit gebruikelijk was in die tijd, van de Koning Pipin. De beeldhouwwerken en de schilderijen, samen met de verhalen rondom deze kerk maken het het meest vereerde gebouw van Verona. Speciaal zijn de bronzen toegangsdeur en een drieluik van Mantegna. 

De basiliek is voor het eerst gebouwd in de 8ste of 9de eeuw. Echter de huidige vorm stamt van na een aardbeving die plaatsvond in 1117. Sinds de Karolingische tijdperk is er naast de basiliek een klooster gebouwd. De moniken in dit klooster waren Benedictijns. Later is dit klooster een abdij geworden, waarvan de toren en de ingang nog uit de dertiende eeuw zijn. 

De start van de bouw van de Romaanse basiliek in zijn huidige vorm heeft plaats gevonden rond 1120. Rondom de basiliek ontstond in de dertiende eeuw een kleine stad met de naam Sancti Zenosis (Stad van San Zeno).

 

De kruisweg van het klooster is hier boven te zien. Deze stamt uit de viertiende eeuw en is onderdeel geweest van de hierboven genoemde abdij. De kruisgang was het hart van de abdij.